Wildplukken

Wildplukwandelingen

Berkenwater in februari, frambozenijs in de zomer, wilde paddenstoelensoep in de herfst, hazelnotenbonbons in de winter.

Elsje Bruijnesteijn (Miss Wildpluk) beschrijft en fotografeert het (wilde) eten uit haar eigen omgeving. Haar eerste kookboek Liever Lokaal is het Gouden kookboek van 2015. Al ruim 20 jaar is ze hobbymatig met wildplukken bezig om nieuwe smaken te ontdekken. Sinds 3 jaar verkoopt ze wilde delicatessen en organiseert ze wildplukwandelingen met exclusieve proeverij bij Kasteel Groeneveld in Baarn en op andere mooie locaties. Elsjes doel is om haar kennis door te geven aan zo veel mogelijk mensen en te laten zien dat Nederland wel degelijk een eigen terroir heeft. Ze vertelt hoe je op een makkelijke manier van de wilde planten, bessen en noten uit natuur of eigen tuin gezonde en lekkere delicatessen kan maken, hoe onze voorouders het gebruikten en hoe mensen uit andere culturen het bereiden. Zonder pakjes en potjes maar met veel smaak!

Deelneemster Tal Maes over een wildplukwandeling: ”Ze is heel bevlogen, ze weet er ontzettend veel van en zit helemaal in het onderwerp. Ze heeft veel humor en gaat op alle vragen in, het is allesbehalve saai. Na afloop kijk je nooit meer op dezelfde manier naar de natuur. Je kunt veel meer eten uit de natuur dan je zou denken en het is ook echt lekker.”

Wildplukwandelingen
Markten
Wildplukken
Proeverij
Maandthema’s 2018
Ook mogelijk
Opgeven
Betalen

Wildplukwandelingen

Prijzen: volwassenen 25 p.p., kinderen 6 t/m 16 jaar: 12,50 p.p.
Cadeau aktie! Wildplukwandeling en wildplukboekje in cadeauverpakking met zakjes wilde smaakmakers 29,95. De bon is het hele jaar geldig.
Locatie: bos en park van Kasteel Groeneveld in Baarn. Kasteel Groeneveld ligt in het midden van het land en is goed bereikbaar met de auto (A1) en het openbaar vervoer. Gedetailleerde informatie stuur ik in een bijlage bij de email.
Data & tijden: elke laatste zondag van de maand van 14.00-16.00 uur.
Groepen: Voor groepen gelden andere tarieven, data, tijden en locaties. Leuk voor bedrijfsuitjes, gastlessen, vrijgezellenfeestjes en familiereünies! Vraag een offerte op maat! 
Senioren: het is ook mogelijk om aan de wildplukwandeling deel te nemen met een rollator of rolstoel. De route wordt dan aangepast, maar er is genoeg te zien en te proeven.
Jaartraining: 99,95 euro
Wildplukwandeling februari/maart: berkenwater en ganzeneieren (25 euro)
Wildplukwandeling mei/juni: bloesem en jonge kruiden (25 euro)
Wildplukwandeling september/oktober: paddenstoelen,noten,bessen (25 euro)
Een tasje vol wilde stekjes en houdbare wilde delicatessen (25 euro)
Het boekje De Wilde Kalender: informatie over o.a. wildplukken (10 euro)
Pdf van alle 4 seizoenen met foto’s, omschrijving en gebruik van planten (7,50 euro)

Cadeauactie Boek en wildplukwandeling

Markten

Miss Wildpluk komt naar je toe! Dit jaar ben ik uitgenodigd om op een aantal lente-, tuin- en oogstmarkten te komen staan. Hier laat ik wilde delicatessen proeven en geef ik kortingsbonnen weg voor de maandelijkse wildplukwandelingen bij kasteel Groeneveld. Soms geef ik een powerpoint presentatie of een spoedcursus Wildplukken (to go). Een overzicht van de markten 2018:
TuinIdee in Den Bosch 23 en 24 februari 2018
Exclusive Spring Fair bij kasteel Groeneveld in Baarn 30 maart, 1 en 4 april 2018
De Groene Passie beurs in Hummelo. 22 april 2018
Sint Jans feest MergenMetz in Doorwerth Sint Jans feest op 23 juni 2018.
Landleven in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem 9 september 2018.
De oogst- en kerstmarkten vermeld ik later!

Oogst- en kerstmarkten: zie de Homepagina van deze website en Facebook.

Hugo cocktail met prosecco, vlierbloesemsiroop, citroen en munt

Wildplukken

We determineren planten en ik laat zien welke planten eetbaar zijn, welke voedingsstoffen er in zitten wat je ervan kunt maken. Het aanbod in de natuur is afhankelijk van o.a. weersomstandigheden. Ik pluk met toestemming van de grondeigenaar kleine hoeveelheden op schone locaties van planten die in overvloed aanwezig zijn.

Proeverij

De hapjes en drankjes die ik na afloop van de wandeling in de fruitboomgaard of in de kasteelkeuken serveer, zijn door mij zelf gemaakt van de wilde oogst aangevuld met eigen moestuinoogst, oogst van boerderijen en landgoederen in de omgeving en biologische voedingsproducten. Recepten met wilde ingrediënten staan regelmatig op mijn blog op deze website. Dit blog is de basis voor mijn derde boek: een informatief fotoboek over de eetbare natuur in Nederland. De making off is te vinden op Facebook.

Maandthema’s  2018

21 januari 2018. Winterwandeling. Douglas, judasoor, hondsroosbottel, Japanse sierkwee, hazelnoten, walnoten, beukennootjes, vogelmuur, veldkers, lieve-vrouwe-bedstro, nagelkruid.

18 februari 2018. Winterwandeling. Berkenwater, ganzeneieren, judasoor, hopscheuten, molsla daslook, hondsroosbottel, bessenknopjes, mierikswortel, vogelmuur, veldkers, lieve-vrouwe-bedstro, nagelkruid.

25 maart 2018. Lente-Paaswandeling. Berkenwater, ganzeneieren, hopscheuten, molsla, daslook, bessenknopjes, mierikswortel, vogelmuur, veldkers, rucola, look-zonder-look, maarts viooltje.

29 april 2018. Lentewandeling. Beukenblad, molsla, rucola, look-zonder-look, mierikswortel, rucola, zandkool, klaverzuring, esdoornknopjes, paardenbloemen, maarts viooltje.

27 mei 2018. Bloesemwandeling. Meidoornblad en – bloesem, vlierbloesem, wilde roos, bosaardbei, krentenboomkrentjes, look-zonder-look, mierikswortel, watermunt, klaverzuring, duizendknoop, longkruid.

24 juni 2018. Zomerwandeling. Pinksterbloem, vlierbloesem, boerenjasmijn, wilde roos, krentjes, onrijpe walnoot, bosbessen, bosframbozen, bosaardbei, watermunt, klaverzuring, waterpeper, watermunt, duizendknoop, paardenbloem.

29 juli 2018. Zomerwandeling. Vroeg eekhoorntjesbrood, eikhaas, reuzenzwam, zwavelzwam (boskip), biefstukzwam, onrijpe walnoot, bosframbozen, bosaardbei, bosbes, gele kornoelje, mirabel, moerasspirea, waterpeper, watermunt, klaverzuring, duizendknoop.

26 augustus 2018. Nazomerwandeling. Eekhoorntjesbrood, eikhaas, reuzenzwam, zwavelzwam (boskip), biefstukzwam, vlierbessen, bramen,  bosaardbei, bosframboos, vogelkers, appels, moerasspirea, waterpeper, watermunt, klaverzuring.

30 september 2018. Herfstwandeling. Eekhoorntjesbrood, eikhaas, reuzenzwam, biefstukzwam, inktzwam, russula, vlierbessen, lijsterbes, vogelkers, bramen, bosaardbei, bosframboos, appels, springbalsemien, waterpeper, watermunt, klaverzuring, vogelmuur, zandkool, rucola.

28 oktober 2018. Herfstwandeling. Eekhoorntjesbrood, russula, inktzwam, porseleinzwam, tamme kastanjes, hazelnoten, walnoten, beukennootjes, appels, waterpeper, watermunt, vogelmuur, zandkool, rucola.

25 november 2018. Herfstwandeling. Sleedoorn, douglas, Japanse sierkwee, tamme kastanjes, hazelnoten, walnoten, beukennootjes, appels, vogelmuur, veldkers, lieve-vrouwe-bedstro, nagelkruid.

30 december 2018. Midwinterwandeling. Fijnspar (kerstboom), douglas, judasoor,  hondsroosbottel, Japanse sierkwee, hazelnoten, walnoten, beukennootjes, vogelmuur, veldkers, lieve- vrouwe-bedstro, nagelkruid.

Ook mogelijk!

Low-calorie lunch, picknick aan het water, eetbare bloemen workshop, hangop-taartjes, high tea, confituur en chutney maken, vegalunch met wilde paddenstoelen, wijn-spijs proeverij,  likeur maken van wilde bessen en noten, kruidenzeep maken, oesters eten aan de kust, kinderfeestje met natuurlijk snoepgoed, nougat en kerstbonbons maken.

Opgeven: info@elsjebruijnesteijn.com

Betalen

De aanmelding voor een wildplukwandeling vindt plaats per email en is definitief na het overmaken van het geld een week voorafgaand aan de wandeling op giro NL36INGB0689922930 t.n.v.  Elsje Bruijnesteijn. Vermeld duidelijk de naam waarmee u met mij correspondeert via de email en de naam en datum van de activiteit. Voor de cadeau-actie (bon wildplukwandeling, boekje en een verassing) kunt u 29,95 euro overmaken o.v.v. Cadeau-actie en uw naam. Via de email kunt u het adres opgeven waar ik de cadeaubon naar toe op kan opsturen. De bon is het hele jaar geldig. De datum waarop de ontvanger mee wil lopen is per email door te geven. Het boekje en de verassing geef ik na afloop van deze wandeling mee.