Wildplukwandelingen

Wildplukwandelingen

Proef de wilde delicatessen uit de natuur

Elke derde zaterdag of zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 -16.30 uur in het bos en park van Kasteel Groeneveld in Baarn. Met proeverij. 

Berkenwater, vlierbloesem, bosframbozen en tamme kastanjes. Vanaf het vroege voorjaar tot laat in de herfst plukken en proeven we kleine hoeveelheden bloesem, fruit en noten en in vroege lente tappen we zelfs boomsap! Elk jaargetijde heeft eigen specialiteiten. Ik vertel welke planten gebruikt werden door onze (over)grootmoeders, wat andere volken er mee doen, wat (sterren)koks er tegenwoordig van maken en hoe u er zelf lekkere, gezonde hapjes en drankjes van kunt maken”.

Leuke, lekkere en leerzame activiteit voor vriendinnenclubs en bedrijfsuitstapjes maar ook gastlessen op scholen. 

Proeverij: na afloop van de wandeling proeven we een klein home made wildoogsthapje en -drankje gezoet met honing van het landgoed of lokale smaakmakers als nagelkruid, waterpeper en eekhoorntjesbrood. De overige ingrediënten zijn afkomstig van boerderijen en landgoederen in de omgeving en zijn biologisch.

Kasteelwinkel: het is mogelijk om na afloop de kasteelwinkel te bezoeken waar verschillende door mij ingemaakte wildpluk- en moestuin cadeau-artikelen te koop zijn zoals douglas-massageolie of (wilde) bloementhee.

Deelneemster Tal Maes: ”Ze is heel bevlogen, ze weet er ontzettend veel van en zit helemaal in het onderwerp. Ze heeft veel humor en gaat op alle vragen in, het is allesbehalve saai. Na afloop kijk je nooit meer op dezelfde manier naar de natuur. Je kunt veel meer eten uit de natuur dan je zou denken en het is ook echt lekker.”

Speciale wilde actie! Het boek De Wilde Kalender met veel wildpluktips en een cadeaubon voor een wildoogstwandeling bij kasteel Groenveld samen voor 25,00 euro. Met een verrassingszakje wilde smaakmakers.  Het (gesigneerde) boek en de bon worden opgestuurd als u het geld o.v.v. Wilde actie en uw naam overmaakt op giro NL36INGB0689922930 t.n.v  Elsje Bruijnesteijn. 

Vier-seizoenen wandeling: douglasnaalden en boomsappen in de winter, jonge kruiden en bloesem in het voorjaar, frambozen en bosbessen in de zomer, noten en paddenstoelen in de herfst. Proef de wilde delicatessen uit de vier seizoenen en ga vier keer met mij op pad. De aanbevolen maanden zijn: maart, juni, september en november.

Kinderfeestjes: voor kinderfeestjes zijn er speciale wandelingen. We lopen door het bos en park van kasteel Groeneveld en na afloop versieren we cakejes met wilde kruiden, – noten en – bessen die we zelf geplukt hebben en drinken we een smoothie van wild bosfruit met een zelfgemaakt rietje. Ieder kind krijgt een tasje met wildoogst en recepten mee naar huis.

Wandelingen op maat: voor bedrijfsuitjes of vriendengroepen van 5 of meer personen kan de wandeling ook op andere locaties plaatsvinden zoals in parken, natuurgebieden en zelfs in eigen (moes)tuin als het ‘onkruid’ een paar weken mag blijven staan. Er is veel mogelijk, stuur een mail!

Prijs:
25,00 euro p.p.
Een cadeaubon is onbeperkt geldig en kan ook gebruikt worden voor een moestuinrondleiding of demonstratie inmaken en conserveren.
Een vier seizoenen-kaart kost 65,00 euro p.p. De kaart is onbeperkt geldig en kan ook gebruikt worden voor een moestuinrondleiding of demonstratie inmaken en conserveren. De activiteiten en data kunnen zelf gekozen worden verspreid over de vier seizoenen.
Kinderen t/m 16 jaar 12,50 euro.
Kinderenverjaardagspartijtje 65 euro.

Praktische zaken:

Belangrijk: stuur deze informatie door naar de andere deelnemers als u een wandeling organiseert voor een groep.

 • Locatie: kasteel Groenveld in Baarn.
 • Tijd: 14.00 tot 16.00 uur.
 • Aanmelden:  stuur een email naar info@elsjebruijnesteijn.com.
 • Betalen: uw deelname is definitief als u, uiterlijk een week van te voren, het geld overmaakt op giro NL36INGB0689922930 t.n.v  Elsje Bruijnesteijn. Vermeld duidelijk de naam waarmee u correspondeert via de email en de datum van de wandeling.
 • Annuleren: alleen bij heel slecht weer annuleer ik de wandeling: In dat geval informeer ik u per email en maken we een afspraak voor een andere datum.
 • Meenemen: een tasje om de wildoogst in te doen, eventueel warme (regen)kleding en waterdichte laarzen,  een kleedje of jas mee om op te zitten tijdens de pauze.
 • Teken: het is erg belangrijk dat u bekent bent met de risico’s van tekenbeten. Bedek voeten en benen (broek in kousen stoppen) en blijf op de paden lopen. Smeer op warme dagen de huid in met teken werende middelen. Neem een kleedje mee om – tijdens warme dagen – op te zitten in het grasveld. Controleer thuis uw lichaam op de aanwezigheid van teken (ze kruipen naar vochtige en warme plekken) en doe alle kleren in de was! Meer informatie: Lymevereniging: ziekte van lyme voorkomen en Tekeninformatie van het RIVM
 • Verzamelen: we verzamelen om 14.00 uur bij de een van de houten bankjes voor de ijzeren toegangspoort van kasteel Groenveld in Baarn. Routebeschriijving.
 • Laatkomers: kom op tijd! Laatkomers kunnen mij bellen op 06-17196525. Let op: het kan in het weekeinde druk zijn op de parkeerplaats van kasteel Groeneveld. Soms moet u elders parkeren en een stukje lopen.

Let op: buiten de onderstaande thema’s proeven en determineren we ook andere soorten die op ons pad komen. De thema’s zijn onder voorbehoud; de weersomstandigheden wisselen en meestal vinden we veel meer soorten maar soms zijn andere wildplukkers of maaimachines ons voor geweest. Wildoogsten blijft natuurlijk een onvoorspelbare bezigheid maar is daarom des te spannender!

Wildoogst van elders: om de wandelingen nog interessanter te maken heb ik in mijn moestuin bij kasteel Groeneveld een speciale ‘wildplukhoek’ waar ik wilde planten heb staan die ik elders uit de natuur heb gehaald. Ook laat ik regelmatig hapjes van wilde producten van elders proeven zoals cake van ganzeneieren uit de Eemnesser polder of gesuikerde amandelen uit een kerktuin. Voor de liefhebbers neem ik zelfs Zeeuwse zeewierpesto of gekonfijte Limburgse wilde kersen mee. Kijk hier voor meer informatie over wildpluklocaties: Wildplukwijzer

Recepten: in De Wilde Kalender staan veel tips & recepten over wildoogsten. Ook in mijn prijswinnende boek Liever lokaal staan veel interessante wildplukverhalen. De wildoogstrecepten op dit blog zijn de basis van een nieuw boek dat volgend jaar verschijnt. Er staat veel wildpluknieuws op mijn sociale media Facebook en Twitter en Instagram.

Data, thema’s en proeverij 2017 (onder voorbehoud weersomstandigheden etc.)

21 januari: winterwandeling
Judasoor, lieve-vrouwe-bedstro, douglas.
Aziatische soep met judasoor. Winterthee.
19 februari: winterwandeling
Ganzeneieren, lieve-vrouwe-bedstro, douglas, berkenwater.
Cake van wilde ganzeneieren. Berkenwater.
19 maart: lentewandeling
Jonge kruiden: berkenblaadjes, veldkers, molsla, rucola, daslook, look-zonder-look. Berkenwater.
Sla of pesto van jonge kruiden. Berkenwater.
16 april: lentewandeling
Wilde bloemen: maarts viooltje, pinksterbloem, hondsdrafbloem, paardenbloemen.
Cakejes met gesuikerde viooltjes. Paardenbloemenlimonade.
21 mei: lentewandeling
Bloesem: bramenbloesem, rimpelroosbloesem, vlierbloesem.
Bloesemsalade. Vlierbloesemlimonade.
18 juni: zomerwandeling
Lente/zomerfruit en -kruiden: bosaardbeien, bosbessen, bosframbozen, krentenboomkrentjes, onrijpe walnoot, watermunt, waterpeper, moerasspirea.
Koekjes met bosfruit. Bosfruitsmoothie.
16 juli: zomerwandeling
Zomerfruit en -kruiden: bosaardbeien, bosbessen, bosframbozen, gele kornoelje, mirabellen, watermunt, waterpeper, moerasspirea
Cakjes met zomerfruit. Watermuntijsthee
20 augustus: nazomerwandeling
Nazomerbessen en -kruiden: vlierbessen, bramen, vogelkers, watermunt, waterpeper, moerasspirea
Fruitsnoepjes. Fruitlimonade
17 september: nazomerwandeling
Paddenstoelen: zwavelzwam, oesterzwam, eekhoorntjesbrood,  rode koolzwam, reuzenzwam
Nazomerbessen en -kruiden: vlierbessen, bramen, watermunt, waterpeper, moerasspirea
Paddenstoelensoep. Fruitlimonade
15 oktober: herfstwandeling
Noten: hazelnoten, (zwarte) walnoten, amandelen, tamme kastanjes, kastanjeblad
Gepofte kastanjes. Notenmelk
19 november: herfstwandeling
Winterfruit: hondsroosbottel, appelbesjes, japanse sierkwee, sleedoorn
Cakjes met herfstfruit. Herfstthee.
17 december: kerstwandeling
Kerst: kerstboom, lieve-vrouwe-bedstro, nagelkruid
Kerstbonbon met gedroogde bessen en – noten. Gluwijn

Wildplukregels 

 • Wildplukken in Nederland is verboden maar wordt gedoogd voor eigen gebruik.
 • Houd je aan de regels van het Wildplukgilde.
 • Vraag zo nodig toestemming van de grondeigenaar (particulieren of natuurorganisaties)
 • Blijf op de paden lopen.
 • Pluk alleen voor eigen gebruik, pluk geen planten die op de Rode lijst staan. Laat wortels van planten staan tenzij het woekerend onkruid is.
 • Verspreid geen zaden en plantdelen van woekerende invasieve soorten zoals de reuzenspringbalsemien, de Amerikaanse berenklauw, de Japanse duizendknoop en de Amerikaanse vogelkers.
 • Pluk in een schoon gebied zonder hondenuitwerpselen, uitlaatgassen of landbouwbestrijdingsmiddelen. Controleer of de grond schoon is. Plukken in eigen tuin is natuurlijk ook mogelijk.
 • Ga niet zomaar plukken maar ga meerdere keren mee met een wildplukwandeling, raadpleeg kenners, veldgidsen, apps en Facebookgroepen. Sommige kruiden, paddenstoelen en vruchten zijn (dodelijk) giftig:  Wrijf altijd eerst de plant tussen de vingers en ruik eraan. Gifitge planten ruiken vaak niet lekker. Laat bij twijfel de plant staan.
 • Eet geen ongekookte wildpluk onder kniehoogte i.v.m. de mogelijke aanwezigheid van vossenuitwerpselen die zijn besmet met de voor mensen zeer schadelijke vossenlintworm. Wassen is niet voldoende. Kook deze wildpluk of verhit het minimaal 30 minuten op 60 C.  U kunt ook plukken op locaties waar geen vossen komen zoals op een eiland of in een ommuurde tuin. Meer informatie: vossenlintworm

 

4 Comments on “Wildplukwandelingen

 1. Dank voor het artikel. Ik wil graag reageren op de opmerking dat je ivm vossenlintworm geen planten moet plukken beneden kniehoogte. Betekent dat niet dat je heel veel planten dan helemaal niet kunt plukken? Om maar wat te noemen; zevenblad, paardenbloem, veldkers etc.

  • Beste Pauline, Je kunt deze planten onder kniehoogte wel plukken maar het is beter ze te wassen en te koken voor consumptie. Bijvoorbeeld voor thee, jam, etc. Tenzij je plukt in een ommuurde tuin of op een eiland als Texel waar geen vossen kunnen komen. De kans op besmetting is klein maar de gevolgen zijn zeer ernstig. Dit geldt overigens voor heel Europa.

 2. Ik las in het blad Lourens over rabarber bladen ,in m,n vroege jeugd mochten wij het blad nooit aan het vee geven in de wij ,die zouden er ziek van worden? En voor de mens?

  • Hoi Mieke, In de hele plant rabarber zit oxaalzuur. Je moet rabarber dus met mate eten. Dat neemt niet weg dat je wel alle delen kunt gebruiken. In ieder geval tot Sint Jan in juni. De bladeren ruiken na het drogen heerlijk zoet. Die hoef je niet te eten maar kun je gebruiken als ‘bord’ of verpakking van voedsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*