Over

Elsje Bruijnesteijn schrijft boeken en een blog over koken met smaakvolle en gezonde ingrediënten uit haar eigen omgeving. Daarnaast organiseert ze moestuin- en wildoogstwandelingen en demonstraties inmaken en conserveren op historische locaties zoals kasteel Groeneveld in Baarn. Ook verkoopt ze ingemaakte (wilde) producten uit de moestuin van kasteel Groeneveld en de regio Gooi en Eemland. Haar eerste boek Liever Lokaal won de prijzen voor het Gouden en het Duurzaamste kookboek van 2015. Bekijk dit blog voor culinaire inspiratie zonder pakjes en E-nummers maar met ingrediënten die lekker zijn van zichzelf, zonder ingewikkelde recepten.
Slow koken

Een takje vlierbloesem in een glas water, zwarte bessen uit de moestuin of een kraakvers scholletje van de markt. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Elsje Bruijnesteijn schrijft boeken en blogt over haar passie voor slow koken met (wild) eten uit haar eigen streek. Onbewerkt eten dat lekker is van zichzelf zonder ingewikkelde recepten, potjes en van ver ingevlogen ingrediënten.

 

Kelder vol pickles

Haar moeder maakte geurige stoofpotten en als student proefde ze de exotische smaken van de Albert Cuypmarkt. Als archivaris ontdekte ze de ‘verfijnde Nederlandse keuken met de verse kaasjes, worstjes en confituren van Aaltje en Betje.  Als moeder ten slotte ging ze helemaal los ‘achter het aanrecht’’ en lukte het haar zelfs een keer (per ongeluk) appelcider te maken. Vandaag de dag liggen er gele kornoeljes op zolder te drogen en staat de kelder vol confituur en pickles.

 

Kant-en-klare poffertjes

Haar beslissing om beroepsmatig over het onderwerp te gaan schrijven en haar kennis te delen viel op de dag dat zij voor het eerst voorverpakte poffertjes in de supermarkt zag liggen. Het was haar al eerder opgevallen dat veel producten – ook uit natuurvoedingswinkels – steeds vlakker smaakten. Ook vond zij het vreemd dat Nederlanders geen Noordzee-kokkels eten maar wel de uit Nederland geïmporteerde kokkels in Spanje als tapas bestellen. Waarom zou een land als Nederland geen eigen ‘terroir’ kunnen hebben?

 

Patat met!

Echt eten; waar groeit het, wanneer is het te oogsten of te kopen en vooral: hoe smaakt het? Ze begon een moestuin, ging wildplukken en bezocht vissers, imkers en jagers om nog meer nieuwe smaken te ontdekken. Ze kookte oude recepten na uit kookboeken om oude kooktechnieken weer nieuw leven in te blazen. Dat laat onverlet dat ze – net als ‘gewone’ mensen – haar dagelijkse boodschappen vaak in de supermarkt doet. Ook is zij dol op patat. Dik gesneden frieten met zelfgemaakte klaverzuringmayonaise. Dat dan weer wel.

 

 

 

Share...Share on FacebookTweet about this on Twitter
2 reacties op “Over
 1. Klaas Stap schreef:

  Dag Elsje,
  Ik organiseer voor Slow Food Rijnzoet – Arnhem en omgeving – een wildplukwandeling met eten erna. Ben jij in de gelegenheid en hebt de wil om op 22 mei (zondag) met ons in Arnhem wilde planten te gaan plukken? Ik denk dat ik een groep van minstens 10 man bijeen kan brengen.

  Groeten van Klaas Stap
  P.S. Je naam heb ik uit Slow-Food-kringen gekregen

 2. Marion de Koning schreef:

  De wildplukwandeling bij Kasteel Groeneveld, die wildplukster en kookboekenschrijfster Elsje Bruijnesteijn iedere derde zondag organiseert, is even leerzaam als ontspannen. Elsje pretendeert niet alles te weten maar ondertussen wijst ze de deelnemers wel op alle mogelijke plantjes, van springbalsemien tot nagelkruid, van waterpeper tot look zonder look. Na twee uur struinen smaakten de vlierlimonade en de pesto nog lekkerder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*