Wildplukwandelingen

BGVAagjeActiviteiten

Elke derde zondag van de maand organiseer ik een wildplukwandeling in bos, park en moestuin rond het achttiende eeuwse Kasteel Groeneveld in Baarn waar veel wilde planten, noten en bessen groeien. Proef de gezonde delicatessen uit de natuur en leer wat u ermee kunt doen in eigen keuken. Na afloop van de wandeling drinken we in de Oranjerie een kopje thee en proeven we een wildplukhapje. 

Data 

17 mei, 21 juni, 19 juli, 16 augustus, 20 september, 18 oktober, 15 november en 20 december 2015.

Tijd

14.00 tot 16.30 uur.

Prijs

De kosten zijn 20,00 euro per persoon en 15,00 euro bij twee of meer personen. Kinderen tot en met 18 jaar 10,00  euro. U kunt het geld uiterlijk een week van te voren overmaken op giro NL36INGB0689922930.. Als het geld is overgemaakt is uw deelname definitief.

Aanmelden

elsjebruijnesteijn@gmail.com. Graag altijd aanmelden van te voren (ook de mensen met een cadeaubon) bij te weinig aanmeldingen gaat de wandeling niet door en kunt u kiezen voor een andere datum.

Annuleren

Bij regenachtig weer: regenjas, trui en lange waterdichte laarzen aantrekken. Alleen bij heel slecht weer annuleer ik de wandeling: In dat geval informeer ik u per email, stort ik het geld terug of spreken we af om deel te nemen aan een volgende wandeling.

Verzamelen 

We verzamelen bij de houten bank vlak voor de ijzeren toegangspoort van kasteel Groenveld in Baarn. Routebeschriijving. Let op: het kan erg druk zijn op de parkeerplaats van ksateel Groeneveld. Kom op tijd, we beginnen de wandeling om ongeveer 14.05 en lopen richting boerderij Ravenstein. In noodgevallen ben ik te bereiken op telefoonnnummer 06-17196525

 

Kinderen

Willplukwandelen kan ook heel goed met kinderen. Het meisje op de foto heeft watermunt geplukt aan de rand van de vijver in het kasteelpark. Maar er is nog veel meer te proeven zoals vlierbloesemlimonade in de lente, wilde besjes in de zomer en gepofte beukennootjes in de herfst. Ook komen we soms slagen en padden tegen. Genoeg te beleven. We komen zelfs padden en slagen tegen onderweg!

Groepen

Aparte wandelingen voor bedrijfsuitjes, gezinsactiviteiten of vriendinnenclubs zijn het hele jaar mogelijk op andere data en locaties. Vraag een offerte aan op maat: elsjebruijnesteijn@gmail.com.

Dieet

Na afloop van de wandeling serveer ik een klein  zelfgemaakt wildplukhapje bij de koffie of thee in Grand Café Groeneveld. Mocht u dieetwensen hebben, laat dit dan een week voor de wandeling weten via de email.

Wildplukregels

 • Laat beschermde planten die op de Rode lijst staan staan.
 • Laat wortels van planten staan tenzij het woekerend onkruid is.
 • Sommige kruiden, paddenstoelen en vruchten zijn (dodelijk) giftig: ga niet zomaar plukken maar raadpleeg kenners, veldgidsen, apps en Facebookgroepen (zie hieronder). Wrijf altijd eerst de plant tussen de vingers en ruik eraan.
 • Pluk in een schoon gebied.
 • Eet geen wildpluk onder kniehoogte i.v.m. met lintworm  besmette vossenuitwerpselen: vries wildpluk onder kniehoogte een dag in of kook het voor consumptie.

Meer lezen over wildplukken

De Wildplukwiki http://oogstenzonderzaaien.nl/wiki/Hoofdpagina

De Wildplukwijzer http://wildplukwijzer.nl/

Facebookgroep eetbare wilde planten

 

 

 

 

4 comments on “Wildplukwandelingen
 1. Pauline says:

  Dank voor het artikel. Ik wil graag reageren op de opmerking dat je ivm vossenlintworm geen planten moet plukken beneden kniehoogte. Betekent dat niet dat je heel veel planten dan helemaal niet kunt plukken? Om maar wat te noemen; zevenblad, paardenbloem, veldkers etc.

  • Elsje Bruijnesteijn says:

   Beste Pauline, Je kunt deze planten onder kniehoogte wel plukken maar het is beter ze te wassen en te koken voor consumptie. Bijvoorbeeld voor thee, jam, etc. Tenzij je plukt in een ommuurde tuin of op een eiland als Texel waar geen vossen kunnen komen. De kans op besmetting is klein maar de gevolgen zijn zeer ernstig. Dit geldt overigens voor heel Europa.

 2. Mieke Koops says:

  Ik las in het blad Lourens over rabarber bladen ,in m,n vroege jeugd mochten wij het blad nooit aan het vee geven in de wij ,die zouden er ziek van worden? En voor de mens?

  • Elsje Bruijnesteijn says:

   Hoi Mieke, In de hele plant rabarber zit oxaalzuur. Je moet rabarber dus met mate eten. Dat neemt niet weg dat je wel alle delen kunt gebruiken. In ieder geval tot Sint Jan in juni. De bladeren ruiken na het drogen heerlijk zoet. Die hoef je niet te eten maar kun je gebruiken als ‘bord’ of verpakking van voedsel.

6 Pings/Trackbacks for "Wildplukwandelingen"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*