Marsepein kleuren met ‘onkruid’ uit je tuin!

Marsepein kleuren met natuurlijke kleurstoffen

Marsepein kleuren met bloemen van kaasjeskruid

Marsepein, fondant en glazuur zijn te kleuren met natuurlijke kleurstoffen. De meeste van die kleurstoffen, zoals spinazie, cacao en rooibosthee, zijn gewoon in de winkel te koop. Andere, zoals maartse viooltjes en goudsbloemen groeien als onkruid in de tuin of zijn te kweken in de  siertuin. Gebruik geen bloemen uit de winkel want daar zitten bestrijdingsmiddelen op. Cacao en kaneel, zijn direct door de marsepein, de fondant of het glazuur te mengen. Andere kleurstoffen, zoals spinazie, munt of bietjes, moeten eerst fijngemaakt worden bijvoorbeeld in een vijzel. Kleurstoffen zoals cacao en maarts viooltje zijn tegelijk lekkere smaakstoffen. Er zijn veel meer kleurstoffen dan je denkt. Probeer het uit!

Kleuren

 • Rood: rozenbottel, rozenblaadjes, taxusbesjes zonder pit
 • Blauw: maartse viooltjes, blauwe bessen
 • Groen: spinazie, munt
 • Geel: goudsbloem, geelwortel
 • Oranje: goudsbloem, Oost-Indische kers, duindoorn
 • Roze: roze rozenblaadjes
 • Paars: kaasjeskruid
 • Wit: poedersuiker, druivensuiker
 • Bruin: koffie, cacao, kaneel, koffie
 • Zwart: zwarte thee, inktzwam

 Kleuren mengen

 • Oranje: geel met rood
 • Roze: rood met wit
 • Lila: rood met blauw
 • Grijs: wit met zwart
 • Lichtere kleuren: kleuren mengen met witte druiven- of poedersuiker
 • Donkere kleuren: kleuren mengen met wat zwart
Getagd met , , , ,

Gepofte tamme kastanjes

Tamme kastanjes

Op veel  straathoeken in Parijs, Wenen en Milaan is hij te vinden in oktober, de kastanjepoffer. De man met een grote ton smeulend vuur waar tamme kastanjes in liggen te poffen. Dampende kastanjes die je eet uit een witte papieren puntzak. Al jaren raap ik ze zelf, gewoon omdat ze heel erg lekker en vers zijn en omdat de bossen en parken er vol mee liggen. Tamme kastanjes zijn te herkennen aan de prikkende groenbruine hulzen en de glimmende ‘kastanjebruine’ noten met een klein puntig pluimpje er bovenop. Ter vergelijking: de oneetbare paardenkastanje heeft geen puntje maar is helemaal rond Raap de kastanjes of stuur de kinderen erop uit. Kastanjepuntjes kruislings inkerven met een mesje, vuurtje stoken in de barbecue of open haard en de kastanjes in de smeulende as gooien. Aan het ‘plofgeluid’ is te horen of ze gaar zijn. Haal ze nu snel uit het vuur anders verbranden ze. Eet ze warm, net als bij de kastanjeman.

Kastanjepaté

Op een van mijn wildplukwandelingen  vorig jaar kreeg ik een geweldig lekker recept voor vegetarische paté. Even uit de losse pols heb ik dat nagemaakt. Meng de gekookte kastanjes met een gefruit sjalotje, knoflook, wat salie en rozemarijn, rode wijn en sojasaus. Gewoon op een laag vuurtje mengen en proeven, veel proeven! Net zo lekker als echte paté. Wil je de juiste maten etc dan moet je nog even wachten op mijn wildplukboek!

Tamme kastanjes

 

Getagd met , , ,

Appelgelei van landgoed Vreedenhorst

AppelsEen keer per jaar reis ik met mijn Slow food   vrienden en – vriendinnen naar langoed Vreedenhorst in Vreeland, een prachtig 18e eeuws buitenverblijf aan de Vecht. Landgoedeigenaar Kees heeft een enorme moestuin vol met appels, peren, pruimen, vijgen, walnoten, ja zelfs een eeuwenoude moerbei. De moestuin levert zoveel op dat Kees en zijn moeder dat nooit op kunnen. Daarom komen wij helpen! Deze appelgelei is natuurlijk ook te maken van wilde appels. Eigenlijk kan je van alle fruitsoorten gelei maken. Probeer het eens uit.

 • 1 kg appels schoonmaken en snijden
 • Appels met klokhuis en schil (daar zit pectine in), 1 kaneelstokje en 1 steranijs 20 minuten zachtjes koken.
 • Moes met de achterkant van een grote lepel door een metalen zeef met daarin een schone kaasdoek drukken tot alle sap uit de moes in de pan is.
 • Sap en geraspte schil van 1 citroen en 150-200 gram suiker 2 minuten opkoken en aanlengen met marmello (verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels, lees de verpakking hoeveel je nodig hebt)
 • Giet de appelgelei in steriele potten en zet ze onderste boven. Zet ze na een paar minuten weer recht zodat ze vacuüm trekken. De deksel geeft een ‘plop’ geluid.

Duizend bubbels van duizendknoop!

Japanse duizendknoop

Deze heerlijke bubbeltjeswijn is ontstaan doordat ik een fles duizendknooplimonade op de vensterbank in de zon liet staan. De siroop ging fermenteren en kreeg natuurlijke bubbeltjes. De verfrissende ‘wijn’ schenk ik regelmatig tijdens wildplukwandelingen die ik organiseer bij kasteel Groeneveld in Baarn.

Plaag

Japanse duizendknoop kwam in de 19e eeuw vanuit Japan ons land binnen als sierplant (zonder natuurlijke vijanden), heeft zich snel verspreid via composthopen en is inmiddels een enorme plaag in Nederland en daarbuiten. Het tilt asfalt op, doet huizenprijzen dalen en verdringt inheemse planten. Wie de plant eenmaal in de tuin heeft staan komt er zonder graafwerk niet meer vanaf, de wortels zitten meters diep en de plant groeit snel. Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat de duizendknoop familie is van rabarber, lekker fris zuur smaakt, cholesterol afbreekt en de kans op dementie verminderd. Van de jonge scheuten in het voorjaar maak ik crumble. De mooie witte bloemtrossen kunnen door de sla. De bubbelwijn kan van april tot oktober worden gemaakt van blad, stengel en bloemtrossen.

Duizendknoopbubbels

Pluk de duizendknoop maar laat vooral geen stukje elders op de grond vallen! Daar komt al snel weer een andere plant van. Was en snijd de duizendknoop in stukken. Voeg water toe tot de stelen onder staan en voeg een citroen en suiker toe naar smaak. Hoe meer suiker hoe meer alcohol er ontstaat. Koken, zeven en in gesteriliseerde beugelflessen  gieten. Bubbels en alcohol ontstaan door spontane gisting op de fles als de fles een tijdje blijft staan in een warme omgeving. Na ongeveer een half jaar is de wijn op smaak. Vergeet niet het flesje een keer per dag te openen om het koolzuurgas laten ontsnappen, anders bestaat er kans op ontploffing. Een waterslot op de fles zetten is ook mogelijk. Koel serveren en flink schudden voor een mooie schuimkraag. Ik schenk dit drankje regelmatig met veel succes tijdens mijn wildplukwandelingen.

Ga een keer mee met een wildplukwandeling

 

Getagd met , , , ,

Conserveergids en De wandelende fijnproever

Conserveergids voor zelfvoorzieners, lekkerbekken en verduurzamers. Mark Janssen

Het ligt zo voor de hand: je hebt weinig geld te makken en de natuur staat vol ingrediënten waar je heerlijk delicatessen van kunt maken. Gratis! Mark Janssen, zelf ooit een bekende van de voedselbank, begon vier jaar geleden Eigen Krachtvoer, een club Amsterdammers met een minimuminkomen  die wekelijks met een expert de natuur intrekt en de oogst verwerkt tot heerlijke houdbare delicatessen. Een aantal keren per jaar organiseer ik voor Eigen Krachtvoer een wildplukwandeling en een inmaakworkshop. Nu is dan deze mooie informatieve gids verschenen. Overzichtelijk ingedeeld op conserveertechniek, vol basisbeginselen van het conserveren en klassieke inmaakrecepten. Een must voor mensen (zoals ik) die dromen van een plek waar je zelfvoorzienend kunt wonen. Maar het leukste van dit boek vind ik de originaliteit: wat dacht je van de zelfgemaakte bosbessenkam, het gebruik van de waterpomptang voor het kraken van hazelnoten en rivierkreeftjesolie? Uniek, gratis en lekker! Eigenkrachtvoer.nl

Afbeeldingsresultaat voor de wandelende fijnproever

De wandelende fijnproever. Handboek voor het verzamelen en bereiden van wilde planten, bloemen, noten, vruchten, paddenstoelen en wieren. Ria Loohuizen. Fontaine uitgevers.

Toen onze wildplukkende sterren kok Jonnie Boer nog in de luiers rondliep was Ria Loohuizen al bezig met wilde bessen en kruiden ontdekken en bereiden. Baas boven baas, Ria was de eerste! Een voorbeeld voor mij ook. Een prachtig en zeer informatief doorwrocht boek over wildplukken ingedeeld op plantengroep, met veel praktische informatie, cultureel historisch interessante verhalen, volksgeneeskunst en unieke recepten. Ria en ik hebben overigens dezelfde drijfveer om te wildplukken: wat je proeft is nergens te koop! Fontaineuitgevers.nl

 

Getagd met , ,

Waterpeper

WaterpeperWaterpeper Persicaria hydropiper,  Duizendknoopfamilie

Bijt in de waterpeper, wacht een paar seconden en hij bijt terug.

Waterpeper groeit op vochtige plekken zoals aan waterkanten en op plekken in het bos waar het water blijft staan.

Pluk de bladtopjes en de bloempjes in juli tot en met september. Kneus de blaadjes in een vijzel en voeg wat olijfolie en citroen naar smaak toe toe. Doe alles in een steriel potje en dek het af met een dun laagje olie om de waterpeper af te sluiten van de lucht en langer houdbaar te maken.

Gebruik de saus als een salsa verde om wat pit te geven aan kip, vlees of groentegerechten.

Ik serveer de waterpepersaus bij mijn maandelijkse wildplukwandelingen in de zomermaanden van juli tot en met september.

Wildplukwandelingen

Getagd met ,

Vlierbloesemlimonade

Vlierbloesemwater10 vlierbloesemschermen, 1,5 liter water, 2 citroenen, 500 gram suiker 

Vlierstruiken groeien overal, in parken, bossen en tuinen. Herkenbaar aan de diep zoete bloemengeur. Verwar de vlierbloesem niet met lijsterbesbloesem; deze lijkt op vlierbloesem maar heeft geen lekkere geur. Pluk de witte vitaminerijke vlierschermen als ze vol stuifmeel zitten. Was ze niet maar haal er zo nodig met de hand wat vliegjes of andere oneffenheden uit.  Hoe meer u plukt hoe sneller de vlier gaat groeien. Vergeet niet wat bloesem te laten hangen voor de vlierbessensiroop in de nazomer!

Vlierbloesemsiroop

Doe 10 vlierbloesemschermen in een grote pan en voeg zoveel water toe tot de schermen net onder staan.  Haal zoveel mogelijk bloesem van de (giftige) steeltjes anders wordt de siroop bitter. Voeg de citroenen toe en laat het mengsel 24 uur trekken. Zeef het vocht, meet het en voeg per anderhalve liter 500 gram suiker toe. Kook het kort een giet de kokende siroop tot aan de rand van goed afsluitbare steriele flessen die zijn schoongespoeld met kokend water. Ik gebruik ouderwetse lege vruchtensapflessen met schroefdop uit de supermarkt. Sluit de fles goed af met de schroefdop en zet hem omgekeerd op het aanrecht. Zodra de fles weer rechtop staat trekt hij direct of na enige tijdje vacuüm. Dit is te horen aan een soort ‘plop’ geluid van de dop. De vlierbloesemsiroop is nu minstens een jaar houdbaar. Kijk – om ontploffing van de fles te voorkomen – af en toe in de fles of er toch gisting is ontstaan. Zijn er bovenin bubbels te zien open dan voorzichtig de fles zodat het koolzuur kan ontsnappen. Drink de siroop met ijsklontjes als limonade of doe een scheutje door mousserende witte wijn.

Vlierbloesemchampagne

Laat wat vlierbloesemlimonade een tijdje staan in een flesje. Al na een paar dagen ontstaat er een spontane gisting en komen er bubbeltjes in de limonade. Doe om ‘ontploffing’ van het flesje te voorkomen regelmatig het flesje open zodat de koolzuur kan ontsnappen. Drink het gekoeld met ijsblokjes! Prosecco, limoenschijfje  en een takje munt erbij: Hugo!

 

Getagd met , , , , ,

Stinzenplanten salade en het geheim van Hackfort

Van adel!

Barones Anna Maria Morothea van Lintelo is haar naam. Ze is mijn over-, over-, over-, overgrootmoeder. Ze woonde in de 18e eeuw op kasteel Hackfort in het Gelderse Vorden met haar echtgenoot baron Frederik Borchard Lodewijk van Westerholt en 5 kinderen. Maar dan…. De baron overlijdt en Anna wordt weer verliefd. Dit keer ver onder haar stand op Jan. Jan Jimmink de tuinman van Hackfort. Anna en Jan krijgen 3 kinderen waarvan er één Willem Jimmink als ongewenst baby’tje wordt weggehaald en naar Noord-Holland wordt gebracht. Willem is dus één van mijn voorvaderen.

Barones Anna Maria Morothea van Lintelo

Barones Anna Maria Morothea van Lintelo

Stinzenplanten

Dit voorjaar ging ik terug naar Hackfort om verhaal te halen (grapje), om de sfeer te proeven en de stinzenplanten rond het kasteel te bekijken. Stinzenplanten – stins komt van het Friese woord stins dat stenen huis betekent – zijn kleurrijke voorjaarsbloeiers die vooral in de 18 eeuw werden geïmporteerd uit o.a. Zuid-Europa en Azië en als sierplant werden aangeplant bij landgoederen van adellijke families.  Veel stinzenplanten zijn ingeburgerd en verwilderd. Een aantal stinzenplanten laat ik in het voorjaar proeven tijdens mijn wildplukwandelingen bij kasteel Groeneveld in Baarn. Ik maak er een stinzensalade van met bloemen van o.a. daslook, longkruid, sleutelbloemen, kervel, vergeet-me-nietjes en fluitenkruid. Met een dressing van homemade walnotenolie, vlierbloesemazijn en kweeperenmosterd. Kleurrijk, lekker, bijzonder. Uit respect voor Anna en Jan!

Eetbare stinzenplanten

Dit zijn de eetbare stinzen- en bijgoedplanten die ik vaak pluk tijdens mijn wildplukwandelingen en die wellicht in eigen tuin groeien:

Stinzenplanten

Daslook (Allium ursinum), gevlekt longkruid (Pulmonaria officinalis), grote bosaardbei (Fragaria oschata Decne)
Kraailook (Allium vineale), wilde hyacint (Scilla non-scripta)

Bijgoed

Bloedzuring (Rumex sanguineus), fluitenkruid (Anthriscus sylvestris), gele dovenetel (Lamiastrum galeobdolon)
Gulden sleutelbloem (Primula veris), Japanse duizendknoop (Fallopia japonica), maarts viooltje (Viola odorata)
Lievevrouwebedstro (Galium odoratum), robertskruid (Geranium robertianum), roomse kervel (Myrrhis odorata), slanke sleutelbloem (Primula elatior), speenkruid (Ficaria verna), struisvaren (Matteuccia struthiopteris), tuinkamperfoelie (Lonicera caprifolium), wilde akelei (Aquilegia vulgaris)

 Stinzenbloemensalade

 

Getagd met , , , ,

Daslook

Daslook

Uniek! Deze bloem smaakt naar ui, knoflook en prei tegelijk! Daslook. Voorjaarsbloeier, maar ook de bladeren en het knolletje zijn later in het seizoen te gebruiken. Ik maak er daslookboter van. Net van de Rode Lijst van beschermde planten afgehaald en te plukken in eigen tuin of in bosrijke gebieden. Maar pas op! De bladeren lijken op het giftige lelietje-van-dalen, de gevlekte aronskelk en de herfsttijloos. Bij twijfel: eerst kneuzen en ruiken en dan pas eten. De genoemde giftige soorten ruiken niet naar knoflook. De naam daslook is waarschijnlijk afgeleid van dassen, die onder de daslook hun hol bouwden.

Getagd met

Wilde ganzeneieren

Plaag

Ganzen zijn er genoeg. Teveel zelfs. Grauwe ganzen bijvoorbeeld zijn een plaag; ze grazen weilanden leeg en verdringen andere vogels. Jaarlijks worden er 1 miljoen eieren ‘onklaar gemaakt’ door schudden en prikken om daarna in de sloot te belanden. Zonde!

Vroege broeders

We zoeken in het riet bij de rivier de Eem in de Eemnesser polder. We zoeken de ‘vroege broeders’, want net als bij mensen heb je bij ganzen ook een aantal die er wat eerder bij zijn dan de rest. Het broedseizoen van ganzen loopt van begin maart tot begin mei. Begin maart is het de beste tijd om ganzeneieren te zoeken. Dan zijn de eieren wel bevrucht maar zitten er nog geen kleine kuikentjes in. Hoe later je in het seizoen raapt, des te groter de kans dat je na het openbreken van de eierschaal wordt aangekeken door kleine ganzenoogjes. Brrr…

Warme eieren

We struinen in het riet naar de verscholen ganzennesten. De ‘domste’ ganzen vliegen op en verraden zo hun nest. Wilde ganzen vliegen direct weg, ontsnapte tamme ganzen blijven zitten en kunnen aanvallen. Pas dus op!  We halen het nest leeg en laten 1 ei liggen.

Verse eieren

De witste eieren nemen we mee. Waarom? Die zijn het meest vers. De met aarde besmeurde eieren zijn ouder omdat ze door moeder gans zijn omgedraaid om zo aan alle kanten te worden bebroed. Een koud ei is ook  goed, moeder gans is nog niet begonnen te broeden en is nog bezig met eieren leggen. Soms zijn de eieren bedenkt met riet. Thuis doen we de waterproef. We leggen het ei voorzichtig in een kan met water. Het ei blijft plat op de bodem liggen en is dus niet bebroed en supervers.  Zou het ei vanaf de bodem schuin omhoog wijzen dan is het bebroed maar vaak wel eetbaar. Komt het ei omhoog drijven dan zit er lucht in, is het bebroed en niet meer eetbaar. De eieren zijn drie weken houdbaar op een koele plek.

2 op 1

Ganzeneieren zijn twee tot drie keer zo groot als een kippenei. De smaak is vol en romig en de dooier heeft een mooie oranje kleur. Kook de eieren en eet ze met zout en peper. Verder kunnen in alle recepten waar gekookte eieren in verwerkt worden kippeneieren vervangen worden door ganzeneieren. Gebruik de eieren liever niet voor een recept met rauwe eieren zoals advocaat, maar bak er bijvoorbeeld een mooie oranje omelet of cake van.

Let op! ganzeneieren rapen is in sommige gebieden verboden. Vraag eerst toestemming aan de grondeigenaar of ga mee met de boswachters die eieren schudden!

Wildplukwandeling: meedoen met een wildplukwandeling? Bij de wildplukwandeling in maart serveer ik ganzeneierencake met zelf getapt berkenwater. Stuur een email naar info@elsjebruijnesteijn.com

Getagd met
Top