Duizendknoopbier

 

Japanse duizendknoop

Plaag

Japanse duizendknoop kwam ooit in ons land als sierplant en is inmiddels een enorme plaag geworden. Asfalt wordt opgetild, huizenprijzen dalen, inheemse planten verdrongen. Wie de plant laat groeien komt er zonder graafmachine niet meer vanaf, de wortels zitten meters diep. Een andere methode is de plant te ‘ontmoedigen’ door regelmatig te kortwieken. Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat de duizendknoop familie is van rabarber en lekker fris zuur smaakt. Ik maak er ‘bier’ van.

Duizendknoopbier

Pluk de duizendknoop vanaf mei tot november en laat vooral geen stukje op de grond vallen! Was en snijd de duizendknoop in stukken. Voeg water toe tot de stelen onder staan en voeg suiker toe naar smaak. Koken, zeven en in gesteriliseerde flessen gieten. Bier ontstaat door spontane gisting na opening. Regelmatig het flesje openen en het koolzuurgas laten ontsnappen. Koel serveren en flink schudden voor een mooie schuimkraag. Ik schenk dit drankje met veel succes tijdens mijn wildplukwandelingen vanaf mei tot en met oktober.

Wildplukwandelingen

 

Getagd met , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*