Duizendknoopbier

Japanse duizendknoop

Plaag

Japanse duizendknoop kwam ooit in ons land als sierplant en is inmiddels een enorme plaag geworden. Het tilt asfalt op, huizenprijzen in Engeland dalen als deze plant in de tuin staat, inheemse planten worden verdrongen. Wie de plant laat groeien komt er zonder graafmachine niet meer vanaf, de wortels zitten meters diep en de plant groeit snel. Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat de duizendknoop familie is van rabarber en lekker fris zuur smaakt. Van de jonge scheuten in het voorjaar maak ik crumble. De mooie witte bloemtrossen kunnen door de sla. De rest van de plant is lekker als siroop. Vaak maak ik er ‘bier’ van door de siroop te laten gisten op de fles.

Duizendknoopbier

Pluk de duizendknoop vanaf mei tot november en laat vooral geen stukje elders op de grond vallen! Daar komt al snel weer een andere plant van. Was en snijd de duizendknoop in stukken. Voeg water toe tot de stelen onder staan en voeg een citroen en suiker toe naar smaak. Hoe meer suiker hoe meer alcohol er ontstaat. Koken, zeven en in gesteriliseerde flessen gieten. Bier ontstaat door spontane gisting op de fles als de fles een tijdje blijft staan in de warme vensterbank. Na ongeveer een half jaar is het bier op smaak. Vergeet niet het flesje een keer per dag te openen om het koolzuurgas laten ontsnappen. Koel serveren en flink schudden voor een mooie schuimkraag. Ik schenk dit drankje regelmatig met veel succes tijdens mijn wildplukwandelingen.

Wildplukwandelingen

 

Getagd met , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*