Moerbeienlikeur

Moerbeibomen staan vaak op eeuwenoude landgoederen zoals dit mooie zomerverblijf aan de Vecht in Vreeland. Moerbeien werden vroeger als zoetstof gebruikt omdat suiker niet voorradig of erg duur was. Het is belangrijk om de vruchten direct te verwerken want ze zijn niet lang houdbaar. Ik doe ze in de alcohol om ze langer te kunnen bewaren en een lekkere likeur te maken.

Alcohol 96%
Door alcohol met een hoog percentage alcohol (96%) te mengen met vruchten en later te verdunnen met mineraalwater komt er meer smaak vrij. Het is ook mogelijk om de vruchten in neutraal smakende brandenwijn, gin of wodka te doen. Deze hebben een lager alcoholpercentage en hoeven niet verdund te worden.
Alcohol van 96% is – door de hoge accijns – duur in Nederland en wordt alleen ‘onder de toonbank’ verkocht. Koop deze alcohol voor een lagere prijs in het buitenland in een betrouwbare winkel zoals een apotheek.

Moerbeienlikeur
• Doe de moerbeien in een fles alcohol van 96%.
• Verdun de alcohol met mineraalwater (2-3 liter water op 1 liter alcohol).
• Voeg suiker naar smaak toe.
• Sluit de fles goed af en laat het een maand staan.
• Schud de fles af en toe.
• Zeef de likeur en gooi de vruchten weg.

Meedoen aan een moestuinrondleiding? Kijk hier voor meer informatie: moestuinrondleiding.
Share...Share on FacebookTweet about this on Twitter
Geplaatst in Geen categorie, Moestuin, Zomer Getagd met , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*