Wilde ganzeneieren

Wilde ganzeneieren

Ingrediënten: verse wilde ganzeneieren, vers gemalen zeezout en – peper.

Plaag

Ganzen zijn er genoeg. Te veel zelfs. De jagers hebben hun handen vol aan het afschieten van ganzen die overlast veroorzaken zoals hier rond de landingsbanen van Schiphol. De grauwe gans bijvoorbeeld is een plaag, graast weilanden leeg en verdringt andere vogels. Daarom worden er jaarlijks 1 miljoen eieren onklaar gemaakt door schudden en prikken om daarna in de sloot te verdwijnen. Zonde! Daarom gaan we ganzeneieren rapen. Het is officieel verboden om ganzeneieren te rapen. Voor het rapen moeten we officieel toestemming vragen aan de grondeigenaar of op pad gaan met een boer of natuurbeheerder. Doen we niet. Sssttt!

Ganzenoogjes

Met een bootje op de Westeinde plassen bij Aalsmeer gaan we op zoek naar de ‘vroege broeders’, want net als bij mensen heb je bij ganzen ook een aantal die er wat eerder bij zijn dan de rest, de meelopers die later volgen. Het broedseizoen van ganzen in Nederland loopt van begin maart tot begin mei. Begin maart is het de beste tijd om ganzeneieren te zoeken. Dan zijn de eieren wel bevrucht maar zitten er nog geen kleine kuikentjes in. Hoe later je in het seizoen raapt, des te groter de kans dat je na het openbreken van de eierschaal wordt aangekeken door kleine ganzenoogjes.

Warme eieren

We speuren de rietoevers van de onbewoonde eilandjes af waar de ganzennesten verscholen liggen. De ‘domste’ ganzen vliegen op bij onze komst en verraden zo hun nest. De meeste blijven zitten en vallen door hun kleuren nauwelijks op tussen het hoge riet. We hebben een ‘eierstok’ gemaakt van een bezemsteel met een plastic bakje eraan vastgemaakt om er de eieren mee uit de nesten te halen. Soms moeten we ons door het stuikgewas heen worstelen om het nest te bereiken. We halen de eieren uit het nest als we moeder gans verjaagd hebben. Wilde ganzen vliegen direct weg, ontsnapte tamme ganzen blijven zitten en kunnen gevaarlijk en aanvallen. Pas dus op!  We vinden 8 eieren en warmen er onze koude handen aan. Uit medeleven met de gans laten we 1 of 2 eieren liggen. Die kan toch niet tellen.

Verse eieren

De witste eieren nemen we mee. Waarom? Die zijn het meest vers. De met aarde besmeurde eieren zijn ouder omdat ze door moeder gans zijn omgedraaid om zo aan alle kanten te worden bebroed. Thuis doen we de waterproef. We leggen het ei voorzichtig in een kan met water. Het ei blijft plat op de bodem liggen en is dus niet bebroed en supervers.  Zou het ei vanaf de bodem schuin omhoog wijzen dan is het bebroed maar vaak wel eetbaar. Komt het ei omhoog drijven dan zit er lucht in, is het bebroed en niet meer eetbaar. Drie weken bewaren we de eieren op een koele plek. We leggen ze niet op een warme plek; dan is er een gerede kans dat er vroeg of laat een kuikentje uit te voorschijn komt.

Vol en romig

Ganzeneieren zijn twee tot drie keer zo groot als een kippeneitje. We eten het ei gekookt met wat zout en peper. Kook het ei vijftien tot twintig  minuten in kokend water. Pel het en strooi er wat vers gemalen zeezout en peper uit de pepermolen over. De smaak is vol en romig.

 

Share...Share on FacebookTweet about this on Twitter
Geplaatst in Geen categorie, Voorjaar, [:nl]Wildpluk[:en]Wild harvest[:] Getagd met

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*