Oliebollen met bubbelwijn en krentenboomkrentjes

Oliebollen

De perfecte oliebol heeft een dun lichtbruin korstje, is luchtig van binnen en zit vol met gedroogde vruchten.

500 gram bloem7 gram droge gist of 20 gram verse gist, wat lauwwarme melk, 30 gram suiker, 450 ml appelcider, cava of prosecco (de bubbels zijn voor de luchtigheid), 1 ei, 150 gram gedroogde vruchten zoals krenten, rozijnen of ander gedroogd fruit zoals appel of wilde bessen zoals de gedroogde keentjes van het krentenboompje, poedersuiker.

  • Was de gedroogde vruchten en snijd ze zo nodig klein. Laat ze weken in lauwwarm water of bubbeltkeswijn, giet ze af, vang het vocht op (limonade!) en droog ze goed in een schone theedoek of op keukenpapier.
  • Meng de gist met de lauwwarme melk en de suiker en laat de gist even ‘werken’ of tot leven komen.
  • Zeef de bloem en meng dit met het gistmengsel, de cider, het ei, de gesmolten boter en het zout en roer met een garde een glad beslag.
  • Laat dit beslag een uur op een warme plek afgedekt met een schone theedoek rijzen.
  • Meng de vruchten met een garde door het beslag.
  • Laat dit beslag nog een uur op een warme plek afgedekt met een schone theedoek rijzen.
  • Verwarm de olie tot 170-180 graden. Als u geen thermometer heeft doe dan een klein beetje beslag in de hete olie; als de olie gaat sissen dan is het warm genoeg.
  • Doop de lepels of de ijsbolletjestang eerst in de olie. Schep dan balletjes beslag in de hete olie en bak ze 5 minuten. Doe niet teveel oliebollen tegelijk in de olie anders koelt de olie teveel af. Draai het gas na een tijdje iets lager zodat de oliebollen niet verbranden terwijl ze ongaar zijn. Draai de oliebollen na een paar minuten met de lepels om. Bak de oliebollen tot ze gaar maar niet te bruin zijn. Laat de olie eerst weer op temperatuur komen voordat u nieuwe oliebollen gaat bakken.
  • Haal de oliebollen met een schuimspaan uit de olie, laat ze op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze met poedersuiker.

Eet ze kort na het bakken als ze lauwwarm zijn. Bewaar het overgebleven beslag in de ijskast en maak elke dag verse oliebollen.

 

 

Share...Share on FacebookTweet about this on Twitter
Geplaatst in Oud en nieuw Getagd met

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*