Kerstboom opeten

Kerstboom eetbaar

Kerstboom opeten

Is de kerstboom eetbaar? Jazeker! Dennenbomen smaken naar citroen en je kunt er allerlei lekkers van maken zoals lekkere dennengluwijn en ontspannende dennenolie. De indianen kauwen op het hars van naaldbomen als kauwgom. De oude Grieken bewaarden retsinawijnen in aardewerken kruiken met pijnboomhars. Piloten leren in hun opleiding dat ze na een ongeluk in een bos kunnen overleven met vitamine C-rijke dennentopjesthee. Dus waarom zouden wij niet iets met onze kerstboom doen?

Den oogsten

De kerstboom is dus eetbaar mits niet behandeld met brandwerende middelen. Uiteraard! Informeer daarnaar bij uw kerstboomdealer. Ga anders naar het bos om wat takken van de boom te oogsten. De fijnspar is makkelijk te herkennen omdat hij op een kerstboom lijkt. Het is dus geen den maar een spar met naalden die solo of alleen staan (spar-solo). De naalden van echte dennen staan met 2 bij elkaar (den-duo). Pluk wat naalden af en kneus ze tussen de vingers. Een citroengeur is ok. Sabbel er wat op. Een citroensmaak is ok. Schuldig voelen is niet nodig, er staan heeeel veel fijnsparren in het bos en de boom gaat nog sneller groeien als er wordt gesnoeid. Fijnspar, grove den en douglasspar, veel coniferen zijn eetbaar. Maar pas op: de taxusboom is – behalve het zoete vruchtvlees van het rode vruchtje – giftig. Ga niet zomaar wildplukken maar loop eerst eens mee met een wildoogstwandeling.

Eetbare delen

De hele boom is eetbaar: niet alleen de naalden maar ook de jonge dennenappels, het zaad uit de dennenappels, het hars en de binnenbast.  Experimenteer met alle delen van de boom. Jonge lichtgroene dennennaalden geoogst in mei en juni zijn het lekkerst omdat ze zacht en mals zijn en omdat er wat hars aan zit. De oudere naalden smaken ook goed. Gedroogde naalden ontstaan vanzelf als ze een paar dagen (op de verwarming of in de zon) blijven liggen. Gebruik de fijnspar als vervanger van citroen bijvoorbeeld in marinades van vis, kip of vlees voor de barbecue of in stoofschotels.

Dennenwater

Dit is het meest simpele recept. Stop wat (gedroogde) dennennaalden in een kan met water en laat het even trekken op een warme plek. Zeven en drinken. Het water krijgt een lekker fris zure citrussmaak.

Dennenthee en dennentonic

Kook (gedroogde) dennenaalden in water en laat ze een half uurtje trekken. Zeef de thee en zoet het eventueel met honing of suiker. Dit is een heel gezond drankje dat verlichtend werkt bij verkoudheid en hoest. Laat in ieder geval de afzuigkap uit: het hele huis krijgt een rustgevende geur. Dennentonic ontstaat als je de thee laat afkoelen. Drink de dennentonic met wat ijsklontjes op een warme zomerdag.

Dennen glühwein

Kook (gedroogde) dennentopjes in rode wijn met honing naar smaak. Voeg sinaasappel-, appelschillen, rozenbottel of andere fruitsoorten toe. Zelf zoet ik de gluwijn met mispels, lieve-vrouwe-bedstro en nagelkruid voor een extra kruidig-zoete en kaneelachtige smaak. Zeef de glühwein en drink het warm op een koude winterdag.

Dennenzout

Meng gedroogde en in een vijzel fijngemaakte dennennaalden met (zee)zout en laat het trekken. Gebruik dennenzout als citroenvervanger in bijvoorbeeld stoofschotels en bij vis. Dennenzout is ook te gebruiken als badzout en geeft een heerlijke ontspannende geur aan het badwater.

Dennensuiker

Meng gedroogde en in een vijzel fijngemaakte dennennaalden met (druiven)suiker en laat het trekken. Gebruik dennensuiker in limonade en desserts of strooi het op koekjes.

Dennenolie

Meng de dennennaalden met een neutrale olie, laat het een paar weken trekken in een steriele uitgekookte fles en zeef het. Bewaar de olie in een steriele uitgekookte fles op een donkere plaats. De geur van dennenolie werkt heel ontspannend in een bad of bij een massage.

Dennenazijn

Meng de dennennaalden met (gekookte) witte wijn natuurazijn (te herkennen aan een ‘azijnmoeder’) en giet het in een steriele uitgekookte fles. Voeg eventueel andere kruiden toe zoals venkelzaad. Laat een tijdje trekken en zeef het. Gebruik de azijn in combinatie met een goede kwaliteit olie, mosterd en honing voor een dressing.

Dennen-honingmosterd

Voeg gedroogde en in een vijzel fijngemaakte dennennaalden toe aan goede kwaliteit mosterd en honing.

Dennenlikeur

Stop gedroogde dennennaalden in een fles brandenwijn of jenever en suiker naar smaak. Voeg eventueel nog meer bessen en kruiden toe. Laat de likeur trekken en schud de fles af en toe. Na een paar weken is de dennenlikeur al aardig op smaak. Zeef de likeur voor gebruik.

Share...Share on FacebookTweet about this on Twitter
Geplaatst in Kerstmis, Wildpluk, Winter Getagd met ,
1 Reactie op “Kerstboom opeten
  1. ESperanza schreef:

    Wat een leuke recepten en handig om te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*